Drs. Hilde Hoving heeft zich bereid verklaard om volgend voorjaar een vervolg te geven op de cursus “Invloed van de Filosofie op onze Godsdienst”. Details kunt u elders in deze website vinden onder “Inspiratie en Bezinning”.

Het begint inmiddels een traditie te worden om op de laatste zaterdagmiddag van het kerkelijk jaar in de Grote Kerk van Drachten een gedachtenismiddag voor overledenen, die niet in een eigen (deel)gemeente worden herdacht, te gedenken. Een dertigtal overledenen werden met het opsteken van een kaarsje herdacht.

De gedachtenismiddag werd in een volle kerk met een ontroerende muziekuitvoering door het Trio Alma Rosé afgesloten.

Zondagmiddag 4 september was het zover. Het doophek in de Grote Kerk had plaats gemaakt voor een groot drieluik met een afbeelding van het schilderij van “De wolk die boven de dijk verscheen”, waaromheen we een week eerder een prachtige eredienst hadden mogen bijwonen. Tegen deze achtergrond bouwden Janna van der Honing en Herman Woltman op muzikale wijze prachtig voort op een aantal inleidingen die door ds. Jan Henk Hamoen werden gegeven.

De twee foto’s geven een impressie van “de kers op de taart” van alle Jentsje Popma activiteiten.

Van de uitvoering is een videoopname gemaakt. We hopen, in overleg met de solisten, hiervan een kleine samenvatting met u te kunnen delen. Maar als u het jammer vindt dat u dit evenement gemist hebt, dan geen nood: Op 11 december ’s middags om 15:00 uur is er gelegenheid voor herkansing in het Sint-Hippolytuskerkje van Olterterp!

Namens Taakgroep Cultuur:
Ad Vermeulen T: (06) 136 215 99

Vanaf 19 november tot en met 7 januari 2023 is de Grote Kerk weer op zaterdagmiddagen open van 13:30 tot 17:00 uur.

Expositie “Opklimmen naar het licht”

26 november tot en met 7 januari.

Binnen de Taakgroep Cultuur kwamen we al brainstormend bij dit thema omdat we hiermee zowel verbanden oproepen naar de rol die het licht speelt in de Bijbelverhalen maar ook naar de rol van het licht in de seculiere buitenwereld waar de zonnewende in deze periode het begin is van de opklimmende daglengte.

Desgevraagd waren 24 kunstenaars bereid om met dit thema aan de slag te gaan. Op het moment van het schrijven van deze kopij komen de eerste foto’s van het resultaat binnen en woorden schieten te kort om de prachtige schilderijen, foto’s, gedichten, driedimensionale kunstwerken, textiele kunstwerken en allerlei mengvormen daarvan te beschrijven. Er is daarom maar één mogelijkheid om er achter te komen wat deze kunstenaars hebben gepresenteerd en dat is op een zaterdagmiddag persoonlijk naar de Grote Kerk komen en u te laten inspireren door de veelzijdigheid van de speciaal voor deze expositie vervaardigde kunstwerken.

Op 26 november om 15:00 uur wordt de expositie officieel geopend met speciaal hiervoor geschreven gedichten door Henk Dillerop en met muzikale omlijsting door Peter Bax. In de weken daarna is er steeds om 16:00 uur een korte muziekuitvoering behalve op 31 december. Dan is de Grote Kerk wel open en zijn er oliebollen! Muziekuitvoeringen tijdens Open Grote Kerk in de komende periode Op zaterdagmiddagen, vanaf 3 december tot en met 7 januari, steeds om 16:00 uur, zullen de volgende korte muziekuitvoeringen worden gepresenteerd:

  • 3 december 2022: Gemengd koor “Smelne Vocaal o.l.v. Martine des Tombe
  • 10 december 2022: “Voce Libre” o.l.v. Egbert Klazenga
  • 17 december 2022: “Cantando” o.l.v. Tobias Bethlehem
  • 24 december 2022: Ankie Hofma (cello), Greetje Waringa (blokfluit) en Hylke Faber (orgel)
  • 31 december 2022: Geen muziekuitvoering
  • 7 januari 2023: “De Vrolijkheid” (collectief gevormd door bewoners van het AZC)

Namens Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk een goede eindperiode van dit jaar toegewenst!

Aukje de Bildt en Ad Vermeulen (T:0613621599)

Taakgroep Cultuur trapt af met een wereldprimeur

Op de startzondag, 25 september 2022 om 16:00 uur vindt de allereerste openbare uitvoering van de Alma Rosé Suite plaats en wel in de Grote Kerk van Drachten. Entree € 10, inclusief thee of koffie. Vooraf reserveren is mogelijk door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Uw reservering is definitief indien u het entreebedrag heeft overgemaakt op rekening NL09 ABNA 0593 1251 34 t.n.v. A.J.W.A. Vermeulen onder vermelding Alma Rosé.

Uiteraard kunt u ook zonder reservering op 25 september naar de Grote Kerk komen, maar vol=vol!

We laten hieronder en in de volgende Geandewei de componiste, mevrouw Carine de Winter, aan het woord om een toelichting te geven op het leven van Alma Rosé dat in de Alma Rosé Suite wordt vertolkt in een suite in twaalf delen. Een suite is een verzameling dansen in de zelfde toonsoort. U kunt een indruk krijgen van twee fragmenten uit de Alma Rosé Suite via deze link: https://youtu.be/XuJ4QqIOpKM. U kunt via dit YouTube clipje tevens kennis maken met de solisten uit het Alma Rosé Trio.

Namens Taakgroep Cultuur:
Ankie Hofma en Ad Vermeulen (T:0613621599)

Het leven van Alma Rosé

De Alma Rosé Suite is de muzikale vertolking van het leven van een Joods meisje, Alma Maria Rosé. Ze werd geboren als dochter van de beroemde concertmeester van de Wiener Philharmoniker Arnold Rosé en Justine Mahler, de lievelingszus van de componist/dirigent Gustav Mahler.

Alma is op 3 november 1906 in Wenen geboren. De geboorte werd met muziek gevierd. De eerste beroemdheden kwamen al diezelfde avond op bezoek: haar oom Gustav Mahler met zijn vrouw Alma en de beroemde dirigent Bruno Walter met zijn vrouw Elsa. Dit zou gezien mogen worden als een voorspelling van haar leven: Muziek in hoofdletters, een intense vioolstudie en een leven vol beroemde musici uit heel Europa.

Wenen was in die dagen een levendige metropool die behalve mode en koetsen ook het centrum was van de muzikale upper class van Europa. Ook Alma zou tot die upper class gaan behoren, net als haar beroemde vader Arnold Rosé en haar oom Gustav Mahler. Alma zou door het leven gaan met altijd deze twee namen om haar heen.

Hand in hand met de vioolstudie, ontwikkelde Alma zich als een intelligente, zelfbewuste jonge vrouw die wist wat ze wilde: Violiste worden en optreden in heel Europa. Haar vader heeft haar onderwezen vanaf zeer jonge leeftijd. Toen zij bijna 13 jaar was ging zij samen met een vriendin naar het conservatorium. Hier werden zij als eerste vrouwelijke studenten opgeleid werden door de violist en pedagoog Sevcik.

Haar jeugddebuut als violiste maakte zij in Bad Ischl, het keizerlijke provinciestadje in het prachtige Salzkammergut. Na voltooiing van haar studie concerteerde zij met haar vader in de Gouden Zaal van de Wiener Musik Verein. Samen vertolkten zij het dubbel concert van J.S. Bach. De pers luisterde kritisch toe. Er lag een enorme druk op Alma’s schouders. Zij zou ten aanzien van de muzikale wereld vergeleken worden met haar vader die 50 jaar meer ervaring had als topviolist. De zenuwen speelden haar parten en daardoor speelde ze niet zo vrij en ontspannen als zij zou willen.

In de zomer van 1927 gaat het hele gezin auf Sommerfrische in het Schwarzwald in Duitsland. Arnold heeft een behandeling nodig aan zijn linkerhand ten gevolge van langdurige overbelasting en ook Alma bezoekt een arts. Haar Joodse uiterlijk heeft hen nooit bekommerd, maar het is Alma’s uitdrukkelijke wens om haar neus te laten verkleinen, daar het naar haar mening niet harmonieert met haar gezicht. Tijdens het verblijf in het Schwarzwald, ontmoet Alma een wervelende virtuoze violist. Justine en Arnold kijken toe hoe de violist Alma betoverd met zijn spel. Doch Justine kan het enthousiasme van haar man niet delen.

In de volgende aflevering ontmoet u de volwassen Alma die door het lot gedreven, haar eigen weg zal inslaan.

Namens het Alma Rosé Trio:
Carine de Winter