Wat hadden wij er veel van voorgesteld. Het jaar 2020 was het Hillebrandjaar. Het orgel van de Grote Kerk is dan namelijk tweehonderd jaar oud. In het voorwoord van het programmaboekje zegt de wethouder Kunst en Cultuur, Marjan Sijperda: De commissie 200 jaar Hillebrand heeft met veel aandacht en liefde voor u dit programma samengesteld. En zo was het ! Alle vier commissieleden, Aukje de Bildt, Joop Laméris, Klaas van Marrum en ondergetekende hebben hun expertise ingezet om er een feest van te maken. Zaterdag 22 februari 2020 was de opening met een uitvoering van drie cantates voor de veertigdagentijd van J.S. Bach. Prachtige opening. Maar toen…mijn agenda geeft aan: Corona pandemie! De rest is geschiedenis zoals u weet. Wij waren met een projectkoor o.l.v. Henk Bijma begin januari gestart met de repetities van het oratorium “Als De Graankorrel sterft...”26 februari mochten we, Aswoensdag, dit eerste deel ten gehore brengen. Toen werd het de hele zomer stil. Tot 14 september, het project Polle de Orgeljongen met Eeuwe Zijlstra en Frank Belt kon doorgaan. We hebben 14 dagen heel veel schoolklassen uit Smallingerland laten genieten van dit boeiende theaterstuk. Daarna werd Corona ons weer de baas. Ik ga nu niet verder hierover uitweiden. Ik mag u vertellen dat het slot van het uitgestelde Hillebrandjaar een feest was.

Wij waren zeer verheugd dat wij jl. februari weer met een prachtig projectkoor en fijne musici mochten repeteren voor het Oratorium: “ Als de Graankorrel sterft… “Dit alles onder de bezielende leiding van Henk Bijma. Palmpasen, Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en tot slot de feestelijke Paaszondag waarin we o.a. zongen: Licht, Licht! Alles wordt licht! Niets dan licht! Alles is licht geworden!

Het was een feestelijke afsluiting van het Hillebrandjaar en wij zijn dankbaar dat wij dat met zoveel mensen in de Grote Kerk mochten vieren. Het was fijn dat we na de dienst met koffie en paasbrood elkaar konden ontmoeten.

U heeft het misschien wel al gehoord: De Drachtster Cantorij bestaat 60 jaar! In 1962 opgericht door dirigent en musicus Piet Hofma tot 1990, het jaar waarin Piet Hofma overleed en opgevolgd door Henk Oosterhuis, die tot nu toe dirigent bleef van de Drachtster Cantorij.

In die 60 jaar zijn er heel veel activiteiten geweest. Radio optredens voor de NCRV , medewerking aan diensten in kerken van Drachten en omstreken. Concerten in binnen en buitenland. Een koor met trouwe leden die al jaren lid zijn en eigenlijk niet zonder de cantorij kunnen. Maar...de Drachtster Cantorij gaat stoppen na 60 jaar zingen. Wij als zangers zullen het missen, de verbondenheid met elkaar, de inspiratie van onze dirigent die het steeds maar weer voor elkaar kreeg dat wij onze zo eigen cantorij klankkleur behielden óók met het ouder worden van leden én dirigent. Onze dirigent gaat met pensioen en wij als leden zijn noodgedwongen solidair en hebben ook ruimschoots de pensioengerechtigde leeftijd bereikt om te stoppen.

Zondag 13 maart 2022 mochten wij voor de laatste keer meewerken aan een dienst met als voorganger ds. Jaap Goorhuis. Het was een prachtige dienst waar wij openden met lied 217, De dag gaat open voor het woord des Heren.

Hartverwarmend was het dat Aukje de Bildt aan het slot van de dienst ons toesprak. Ik wil graag een gedeelte van haar toespraak met u delen:

We lazen vanmorgen een gedeelte uit Lucas 9. Dat verhaal, boven op de berg, met de regel: Laten we drie tenten opslaan. In jullie situatie dacht ik: zestig jaar lang heeft jullie tent van de cantorij onderdak aan jullie gegeven. Jullie woonden daar meer dan, in Bijbelse taal, een mensenleven lang. Daar was volop leven en muziek en zang en prachtige woorden. Maar, als je ouder wordt, misschien te oud om een tent als woonplaats te hebben, kun je dan niet beter je tent opbreken? Tot zover een deel van Aukje haar toespraak dat ons ontroerde . En inderdaad, de tent gaat slijten dus moeten wij opbreken.

Dank aan alle mensen waar wij onze muziek mee mochten delen.

Nog één keer geven we een afscheidsconcert in de Kruiskerk van Burgum. We zingen o.a uit het Magnificat van Vivaldi, het Jubilemus exultemus van Couperin en het Nata Lux van Lauridsen. Regina Forte, strijkersensemble en 2 hoboïsten gaan ons begeleiden.

Wij kunnen dan van elkaar en van de dirigent afscheid nemen op een manier wat we het liefste doen: zingen! We ontmoeten u graag op 22 mei in de kruiskerk van Burgum. Het concert begint om 16.00 uur.

Komende tijd hoort u meer van ons in Geandewei en in de pers.

De Drachtster Cantorij groet u
Ankie Hofma

Als de buitenkant van de Grote Kerk te Drachten of de foto’s op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten u op het idee brengen om eens rond te komen kijken in deze fraai gerestaureerde kerk, dan kan dat.

Natuurlijk allereerst tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen 11 uur, maar ook tijdens Open Kerk op zaterdagmiddagen in het seizoen. Deze mogelijkheden vindt u in ons kerkblad Geandewei of op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten/Grote Kerk.

De koster van deze kerk kan u ook op aanvraag een rondleiding van bijna een uur in en rond de kerk aanbieden en dat uitbreiden met diverse mogelijkheden om het feestelijker te maken. Wellicht een idee voor een uitje of onderbreking van visite.

De rondleider vertelt u graag over de geschiedenis van de in 1743 geopende kerk met de vele (kunst)schatten. Zoals de raadselachtige middeleeuwse altaarsteen uit de vorige kerk, de kunstig gesneden herenbanken van Kooystra, de prachtige ramen van de gebroeders Staak en natuurlijk het fraaie Hillebrandorgel. Maar er is veel meer te zien en te vertellen, zo was de kerk zelfs lange tijd onderduikersadres in de oorlog.

U kunt uw aanvraag doen bij mevrouw Alie Hemrica-Veenstra, koster van de Grote Kerk, T: (06) 839 653 97 of door een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

(Bij geen gehoor: T: (0512) 51 70 21, secretaris van de Werkgroep Grote Kerk: F. Wijngaarden).

Mensen onderweg

Nog 3 zaterdagmiddagen van 13:30 - 17:00 uur kunt u de tentoonstelling ‘Mensen onderweg’ van Famke Hajonides bewonderen en de toelichting beluisteren via deze link.

Programma halfuur concerten 16:00 uur

Zaterdag 2 april
Ankie Hofma (cello) Greetje Waringa-Hofma(altblokfluit), Hylke Faber (orgel).
Zaterdag 9 april
Sweelinck Blokfluit Ensemble o.l.v. Broer Giesing.
Zaterdag 16 april
Stille Zaterdag. Dan geen muzikale bijdrage.

Namens Taakgroep Cultuur Grote Kerk,
Ad Vermeulen. T: (06) 136 215 99

Op 25 september 2022 om 16:00 uur zal de muzikale uitvoering van de Alma Rosé Suite voor het eerst in het openbaar plaatsvinden in de Grote Kerk van Drachten. Het muziekstuk zal hiertoe uitgevoerd worden door het speciaal hiertoe opgerichte ensemble “Trio Alma Rosé”

Een suite is een verzameling dansen in dezelfde toonsoort. In het geval van de Alma Rosé Suite spreken we over een aaneengesloten serie van 12 dansen die achtereenvolgende fasen in het leven van Alma Rosé vertolken.

Alma Rosé, geboren in 1906, was een begenadigd violiste, een oomzegger van Gustav Mahler en dochter van een vooraanstaand concertmeester in Wenen. In het welgestelde muzikale gezin van joodse afkomst waarin zij opgroeide was zij voorbestemd om violiste te worden en zij bereikte daarmee samen met haar echtgenoot grote hoogten.

Na de annexatie van Oostenrijk door Nazi-Duitsland kwam er een kentering in haar leven.

Met haar vader week zij uit naar Engeland maar kreeg daar geen vergunning om als soliste te werken waardoor zij naar Nederland verhuisde. Na de Duitse inval in Nederland in 1940 probeerde zij naar Zwitserland te vluchten maar werd in Dijon door de Gestapo opgepakt en belandde uiteindelijk in Auschwitz waar zij gedwongen werd het meisjesorkest van Auschwitz te dirigeren. Ze overleed op 4 april 1944 in Auschwitz aan de gevolgen van een voedselvergiftiging.

We zijn in contact gekomen met de componiste, mevrouw Carine de Winter. Van haar motieven, om het leven van Alma Rosé in een muziekstuk uit te drukken, kunt u kennis nemen via het YouTube clipje dat u vanuit de Geandewei App kunt activeren door op de bijgevoegde afbeelding (ontwerp Wies Nicolai) te klikken dan wel via Google de zoekterm Alma Rosé suite in te typen.

Richting 25 september hopen wij u regelmatig via Geandewei meer gedetailleerde informatie over het leven van Alma Rosé en over het muziekstuk te verschaffen.

Namens Taakgroep Cultuur:
Ad Vermeulen en Ankie Hofma