Mensen onderweg
Welkom bij de toelichting op de expositie “Mensen onderweg” op 19 maart
In de vorige Geandewei hebben we een eerste toelichting gegeven op de expositie die tot en met 16 april op zaterdagmiddagen van 13:30 tot 17:00 uur te bezichtigen is, waarbij er dan (behalve op 16 april) steeds om 16:00 uur een muziekuitvoering is.
Het betreft kunstwerken die zijn vervaardigd door Famke Hajonides. Deze kunstwerken worden vergezeld door gedichten van Kees Blokland, omdat Famke Hajonides voor een aantal van zijn gedichtenbundels de illustraties verzorgd heeft.
We zijn blij dat zowel Famke Hajonides als Kees Blokland bereid zijn om op 19 maart vanaf 15:00 uur een toelichting te geven op hun werk.
U bent van harte welkom bij deze toelichting en aansluitend bij de prachtige muziekuitvoering van Saxofoonkwartet “Quatre Forte”

Expositie “Mensen onderweg” in de veertigdagentijd
Tijdens de veertigdagentijd is de Grote Kerk Zaterdags vanaf 5 maart tot en met 16 april van 13:30 tot 17:00 uur geopend. Om 16:00 uur is er dan steeds een muziekuitvoering, behalve op 16 april (Stille zaterdag).

De veertigdagentijd is een periode van inkeer, een periode om stil te staan bij de bekende vragen van Martin Buber: “Waar kom ik vandaan? Waar ga ik naar toe? Aan wie leg ik verantwoording af?”
De titel van de expositie tijdens de veertigdagentijd sluit passend op deze vragen aan. We zijn daarom blij dat we linosneden en schilderijen uit de serie “Mensen onderweg” van Famke Hajonides in deze periode mogen exposeren.
hier plaatsen gra2022 en i.d.m. onderstaande link hiermee verbinden
U kunt nader kennismaken met de kunstenares via de link: https://youtu.be/2Hrv6jOxG7g
(of door vanuit de Geandewei App op de bijgevoegde foto te klikken).

Famke Hajonides beschouwde oorspronkelijk Piet Mondriaan als haar idool, maar geleidelijk aan kreeg ze moeite met de hoge mate van abstractie in zijn werk. Geïnspireerd door de vogelzwermen die ze vanuit haar atelier boven het IJsselmeer zag vliegen, koos ze voor een mildere vorm van abstractie. Eerst maakte ze vooral kunstwerken waarin vogelzwermen centraal stonden, later stelde ze mensen present. Met Mondriaan deelt ze de passie voor ritme, daarom koos ze aanvankelijk voor afbeeldingen van mensen die dansen.

‘Met elkaar samen het leven goed maken’ is een belangrijk thema in de werken die in de Grote Kerk worden geëxposeerd. De mogelijkheid om dingen samen te doen werd door de Coronapandemie doorkruist, maar in de lotsverbondenheid van mensen die ieder in hun eigen bubbels zitten opgesloten, ligt voor haar een vorm van troost besloten.
Kerken kunnen een belangrijke rol vervullen om een persoonlijk isolement te doorbreken. Dit wordt in enkele van de kunstwerken geïllustreerd door te onderstrepen dat kerken een veilige plek kunnen bieden waar mensen worden bemoedigd om na te denken over de vraag wat voor hen persoonlijk echt belangrijk is. Wij heten u daarom van harte welkom tijdens “Open Grote Kerk” in de veertigdagentijd.