Op 19 november staat de Open Grote Kerk in het teken van het herdenken van overledenen die niet in een eigen wijkkerk of deelgemeente worden herdacht. Tijdens deze middag kan iedereen – gelovig of niet, lid van een kerk of niet - vrij binnenlopen in de kerk op Zuidkade 19 om op zijn of haar eigen manier stil te staan bij het gemis van geliefden, familieleden of vrienden. Deze nog jonge traditie krijgt dit jaar extra glans met een meditatief muzikaal moment. Het Trio Alma Rosé voert om 16:00 uur het muziekstuk l’Histoire d’enfant perdu (De geschiedenis van het verloren kind) op. Een uitgebreidere toelichting vindt u in de vorige Geandewei (20)

Elke laatste zaterdag van de maand is er om 17.00 uur een kort middaggebed in de Grote Kerk. Zittend in een kring rondom de paaskaars horen we naar een korte lezing, luisteren we naar een lied en, kunnen we een kaarsje aansteken, gevolgd door een gebed. Het geheel duurt 15 tot 20 minuten. Het eerstvolgende middaggebed is op 31 december a.s. Iedereen is welkom!

René Klaassen

Inloophuis "'t Centrum" is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk,
Zuidkade 19 (hoek Drift) te Drachten

Inloophuis ’t Centrum gaat weer open!
Afgelopen zaterdag waren de gastvrije vrijwilligers en bezoekers blij elkaar weer te kunnen ontmoeten. Onder genot van koffie en thee kwamen hun verhalen als vanouds op gang. Zij hopen, dat het inloophuis nog lang open kan blijven, want ze hebben elkaar erg gemist.
Inloophuis ’t Centrum is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk aan De Drift, hoek Zuidkade te Drachten. De openingstijden zijn van 14.00-17.00 uur en twee keer in de maand langer in verband met een warme maaltijd.
René Klaassen
T: (06) 112 233 72

Een kopje koffie en ….
Inloophuis ’t Centrum is elke zaterdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur open voor iedereen. Wekelijks zijn er gemiddeld 20 bezoekers. Zij komen in de eerste plaats voor gezelligheid: een kopje koffie, een praatje, eventueel een spelletje.
Telkens zijn er twee vrijwilligers aanwezig. Zij hebben vooral een luisterend oor voor de verhalen van de bezoekers.
Informatie: 
René Klaassen, E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. T: 06-11223372

Een warme maaltijd
Op de tweede en laatste zaterdag van de maand wordt er vanaf 17.00 uur een gratis warme maaltijd geserveerd. Wie hieraan wil deelnemen, schrijft uiterlijk een week van te voren zijn naam op een intekenlijst, die in het inloophuis hangt. Let op: maximaal 20 personen kunnen zich hiervoor opgeven. Twee weken voor de maaltijd wordt gehouden, hangt de lijst in de zaal.

Omzien
Elke zaterdagmiddag wordt het inloophuis in de achterzaal van de Grote Kerk goed bezocht. De bezoekers drinken een kop thee of koffie en komen in gesprek met elkaar. Of doen samen een spelletje. Veel bezoekers zijn trouwe gasten, maar je ziet ook nieuwe gezichten.
Twee weken geleden liet ik een felicitatiekaart rondgaan om onze diaconaal werker en haar partner te feliciteren met de geboorte van hun dochtertje. Op die kaart wilden allen graag hun naam schrijven.
Maar er ging nog een kaart rond. Die had een van de bezoekers zelf meegenomen. Het bleek, dat een vrouw die ook regelmatig in het inloophuis kwam, kortgeleden een hersenbloeding had gekregen. We spraken er met elkaar over. Dat dit je zomaar kan gebeuren. Drie bezoekers, waarvan een in een rolstoel, vertelden mij dat ze kortgeleden deze vrouw in het ziekenhuis hadden bezocht. Die vond dat erg fijn. Ik vroeg daarop aan de drie, hoe ze die vrouw kenden. Van hun werk, misschien? Nee, was het antwoord, van het inloophuis. Ik was even stil…. Want het ziekenhuisbezoek was er blijkbaar gekomen, dankzij hun eerdere contact met elkaar op zaterdagmiddag.
Natuurlijk is bij ons de koffie belangrijk en ook het koekje. Maar er is meer, veel meer, waarvoor men naar het inloophuis komt. Die waarde van ‘de ontmoeting met de ander’ is met geen pen te beschrijven.
Begin volgend jaar bestaat het inloophuis 10 jaar. Alle reden om dit met de bezoekers te gaan vieren!
René Klaassen

Voor Inloophuis ’t Centrum in Drachten zijn wij op zoek naar mensen, die het fijn vinden om iets te betekenen voor een ander. Wij vragen vrijwilligers, die in een duo willen koken voor een groep mensen van maximaal 20 personen. Dit gebeurt elke tweede en laatste zaterdag van de maand. Wij vragen twee kokers erbij, zodat je één keer in de twee maanden ingeroosterd wordt. Je kookt altijd met z’n tweeën en je wordt ingewerkt door een ervaren koker. Het Inloophuis is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk aan de Zuidkade nr.19 / hoek Drift.

Het is dankbaar werk en je wordt er blij van. De gasten zijn altijd enthousiast. Voor de doelgroep hebben wij bepaald, dat de maaltijden gratis zijn. Mede gezien de huidige economische ontwikkelingen is dit voor de bezoekers zeer welkom ! Voel je wat voor dit vrijwilligerswerk en wil je meer informatie? Bel dan met Ferry v.d. Velde, tel.: 0512-843923 (coördinator kookvrijwilligers) of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. We heten je van harte welkom !