The Martin Mans Formation geeft op 16 december een Kerstconcert in de Grote Kerk, Zuidkade 19.

Het koor staat o.l.v. Martin Mans. Naast de vele schitterende concerten in eigen land heeft het koor verschillende buitenlandse reizen gemaakt naar o.a. Frankrijk, Canada, Oostenrijk en Engeland. De kracht van het ensemble is het repertoire en de homogene zang. Martin Mans weet wat de mannen graag zingen en zorgt voor een afwisselend repertoire. Vooral het geestelijk lied wordt door de mannen met overtuiging gebracht hetgeen door de bezoekers van de concerten bijzonder wordt gewaardeerd. Ook de negrospirituals worden met volle overgave gezongen.

Naast koorzang zijn er orgelimprovisaties en is er samenzang.

Om zeker van een kaart te zijn kunt u deze vooraf bestellen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kaarten zijn ook verkrijgbaar in de kerk. Het concert begint om 20.00 uur, entreeprijs is €10,00.

Op zaterdagmiddagen, vanaf 3 december tot en met 7 januari, steeds om 16:00 uur, zullen de volgende korte muziekuitvoeringen worden gepresenteerd:

• 3 december 2022: Gemengd koor “Smelne Vocaal” o.l.v. Martine des Tombe
  • 10 december 2022: “Vocalibre” o.l.v. Egbert Klazenga
  • 17 december 2022: “Cantando” o.l.v. Tobias Bethlehem
  • 24 december 2022: Ankie Hofma (cello), Greetje Waringa (blokfluit) en Hylke Faber (orgel)
  • 31 december 2022: Geen muziekuitvoering, wel oliebollen!
  • 7 januari 2023: “De Vrolijkheid” (collectief gevormd door bewoners van het AZC)

Namens Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk een goede eindperiode van dit jaar toegewenst!
Aukje de Bildt en Ad Vermeulen (T: 0613621599)

Organist Eeuwe Zijlstra en trompettist Jan Vermaning verzorgen op vrijdag 25 november een concert in de Grote Kerk in Drachten.

Eeuwe Zijlstra heeft de opleidingen docerend musicus orgel (bachelor), uitvoerend musicus orgel (master) en kerkmuziek en koordirectie voltooid aan de conservatoria van Groningen, Alkmaar en Leeuwarden. Daarnaast volgde hij vele masterclasses. Zijlstra is organist in onder meer de Grote Kerk in Harlingen en in de Doopsgezinde kerk in Groningen. Ook is hij als organist werkzaam voor het Groninger Studenten Pastoraat in de Martinikerk en is hij de vaste bespeler van het orgel in de grote zaal van De Oosterpoort in Groningen.

Jan Vermaning studeerde trompet en orkestdirectie aan het conservatorium in Groningen. Hij is verbonden aan het Noord Nederlands Orkest. Met violiste Anita Jongerman heeft hij in 2007 het Nationaal Symfonisch Kamerorkest opgericht, waar hij sinds de oprichting chef-dirigent van is. Ook is hij initiator, artistiek leider en dirigent van het Frysk Blazers Ensemble en het Chamber Music Consort. Sinds 1996 organiseert hij onder de naam Op-Maat Cultuurpromotie en Impresariaat zeer uiteenlopende activiteiten op cultureel gebied.

Het concert begint om 20.00 uur. De entreeprijs is 8 euro.

De broers Euwe en Sybolt de Jong geven op vrijdag 7 oktober 2022 een opmerkelijk orgelconcert in de Grote Kerk te Drachten. Ze spelen allebei tegelijkertijd op hetzelfde orgel (met vier handen en vier voeten dus).

Het programma begint met Ariosa – Ja es sollen wohl Berge weichen – uit het oratorium “Elias” van Mendelsohn, ook worden werken van Johann Sebastian Bach ten gehore gebracht, Bach combineert in zijn muziek voor koor en orkest veel melodieën, meer dan één organist kan bolwerken. Daarom laten Sybolt en Euwe vier handen en voeten in actie komen. Het Hillebrandorgel heeft alles in huis om Bachs geniale vocale muziek op slechts één instrument tot klinken te brengen.

Verder in het programma muziek van Christian Gottlob Höpner, Piet Rippen en Ad Wammes.

De broers hebben zelf twee kofferharmoniums meegebracht waarop zij variaties spelen op een Gronings volksliedje. Het concert wordt afgesloten met Preludium en koraal over Ein feste Burg ist unser Gott uit cantate BWV 80.

Kom dit zeer bijzondere concert beluisteren.

Aanvang 20.00 uur. Kosten € 8.00.

Euwe (1956) heeft aan het conservatorium te Groningen de hoofdvakken orgel bij Wim van Beek en Theorie der Muziek bij Rein Albert Ferwerda gestudeerd. Hij is directeur van de Schumann Akademie, de landelijke Hogeschool voor muziekvakonderwijs te Zwolle en docent muziektheoretische vakken aan de Hogeschool voor de kunsten te Utrecht.

Sybolt (1961) behaalde aan het conservatorium te Groningen het diploma Docerend Musicus orgel Bij Wim van Beek en Johan Beeftink en het diploma Uitvoerend musicus Klavecimbel bij Jacques Ogg. Hij is werkzaam als componist, docent en arrangeur.

Duo-activiteiten

Samen met zijn broer Sybolt vormt hij een orgel- en harmonium duo. In de afgelopen jaren verscheen een - nationaal en internationaal geprezen - serie cd’s met arrangementen voor orgel vierhandig van cantatedelen van J.S. Bach. Met het ensemble dejongdejong+ maakte hij een tweetal hooggeprezen cd’s (Folksong en Carols) waarbij het harmonium in combinatie met een vocaal kwartet centraal staat.

Op vrijdag 2 september 20:00 uur geeft Jochem Schuurman een orgelconcert in de Grote Kerk.

Hij speelt werken van Böhm, Bach, Haydn, Guilmant, Reger en de Lange. Toegang: € 8,00.