Het orgel onderging vier restauraties, waarvan de laatste plaats vond in 1986 door orgelbouwer Flentrop. De dispositie van het hoofd- en rugwerk is nagenoeg origineel. Het zelfstandige pedaal is al in 1942 bijgevoegd en is bij de laatste restauratie gewijzigd.

De kas van het hoofdwerk is getooid met obligate beelden die Geloof Hoop en Liefde voorstellen. De kas van het rugwerk is versierd met beelden van koning David en musicerende engeltjes.

Op dit unieke orgel worden concerten gegeven door de volgende organisten:

1 september 2023   Evan Bogerd
6 oktober  2023 Minne Veldman
3 november 2023 Harm Hoeve met medewerking van Noortje van Middelkoop-panfluit
1 december 2023 Eeuwe Zijlstra

 

De concerten beginnen om 20.00 uur. De toegang is €10.00

In de zomermaanden zijn er ook elke zaterdagmiddag orgelbespelingen van 16.00 tot 16.30 uur tijdens Open Grote Kerk. Deze zijn vrij toegankelijk.

8 juli Anneke Top  Grootegast
15 juli Rudi Diekstra  Warffum
22 juli Hans Dorsman  Drachten
29 juli Siebe Reiding  Frieschepalen
5 augustus Riemke Dijkstra  Nijega
12 augustus Gjildert van der Velde  Bakkeveen
19 augustus Hermien Ouwejan  Drachten
26 augustus Marieke van der Meer  Hardegarijp
2 september Jo Hoekstra  Drachten
9 september Peter Bax  Drachten

De Grote Kerk heeft ook een rijke traditie van zondagmiddagconcerten, twee concerten in het voorjaar en twee in het najaar. Deze concerten zijn om 16.00 uur . De kerk is open om 15.30 uur.

8 oktober gaan we van start met het  vocaal ensemble -AQUILO-.
Het octet bestaat uit 8 jonge mensen die elkaar kennen van het studentenkoor Gica en het a-capellakoor van Bragi.De naam aquilo betekent “God van de Noordenwind”. Zij komen alle acht uit het noorden en is ontstaan in de lockdown periode. Strijkers gaan hun medewerking verlenen.

 
17 december mogen we Tetsje van der Kooij – sopraan met haar muzikale vrienden verwelkomen. U heeft haar ongetwijfeld gehoord tijdens de kerkdiensten uit Franeker op omrop Fryslan met Jochem Schuurman op het orgel. Dit kerstconcert wordt samen uitgevoerd met Astrid den Daas ,klarinet  Wytske Holtrop cello en Frans Douwe Slot piano.