Als de buitenkant van de Grote Kerk te Drachten of de foto’s op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten u op het idee brengen om eens rond te komen kijken in deze fraai gerestaureerde kerk, dan kan dat.

Natuurlijk allereerst tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen, maar ook tijdens Open Kerk op zaterdagmiddagen in het seizoen. Deze mogelijkheden vindt u in ons kerkblad Geandewei of op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten/Grote Kerk.

De koster van deze kerk kan u ook op aanvraag een rondleiding van bijna een uur in en rond de kerk aanbieden en dat uitbreiden met diverse mogelijkheden om het feestelijker te maken. Wellicht een idee voor een uitje of onderbreking van visite. De rondleider vertelt u graag over de geschiedenis van de in 1743 geopende kerk met de vele (kunst)schatten. Zoals de raadselachtige middeleeuwse altaarsteen uit de vorige kerk, de kunstig gesneden herenbanken van Kooystra, de prachtige ramen van de gebroeders Staak en natuurlijk het fraaie Hillebrandorgel. Maar er is veel meer te zien en te vertellen, zo was de kerk zelfs lange tijd onderduikersadres in de oorlog.

U kunt uw aanvraag doen bij mevrouw Alie Hemrica-Veenstra, koster van de Grote Kerk T: (06) 839 653 97 of door een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (bij geen gehoor: T: (0512) 51 70 21, secretaris van de Werkgroep Grote Kerk F. Wijngaarden).

Fetsje en Edmay koken met plezier: Há, er wordt weer gekookt en gegeten in het inloophuis

Wat hebben ze de laatste jaren het inloophuis, elkaar en ook de warme maaltijden gemist. Maar sinds eind januari jl. staat de deur van het inloophuis weer open. Ook wordt er weer als vanouds twee keer per maand een warme maaltijd gekookt. Door ons team van zeven kookvrijwilligers wordt er beurtelings in tweetallen heerlijk gekookt. En reken maar, dat er flink gegeten wordt! De bezoekers zetten een of twee weken eerder hun naam op een lijst, zodat de koks weten hoeveel eters er komen.

Elke tweede en laatste zaterdag van de maand staat er om 17.00 uur een maaltijd op het programma. Inloophuis ’t Centrum is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk aan De Drift, hoek Zuidkade te Drachten. De openingstijden zijn van 14.00-17.00 uur en twee keer in de maand langer in verband met een warme maaltijd.

René Klaassen

Samen genieten van een heerlijke warme maaltijd