Als de buitenkant van de Grote Kerk te Drachten of de foto’s op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten u op het idee brengen om eens rond te komen kijken in deze fraai gerestaureerde kerk, dan kan dat.

Natuurlijk allereerst tijdens de kerkdiensten op zondagmorgen, maar ook tijdens Open Kerk op zaterdagmiddagen in het seizoen. Deze mogelijkheden vindt u in ons kerkblad Geandewei of op de websites van de Protestantse Gemeente te Drachten/Grote Kerk.

De koster van deze kerk kan u ook op aanvraag een rondleiding van bijna een uur in en rond de kerk aanbieden en dat uitbreiden met diverse mogelijkheden om het feestelijker te maken. Wellicht een idee voor een uitje of onderbreking van visite. De rondleider vertelt u graag over de geschiedenis van de in 1743 geopende kerk met de vele (kunst)schatten. Zoals de raadselachtige middeleeuwse altaarsteen uit de vorige kerk, de kunstig gesneden herenbanken van Kooystra, de prachtige ramen van de gebroeders Staak en natuurlijk het fraaie Hillebrandorgel. Maar er is veel meer te zien en te vertellen, zo was de kerk zelfs lange tijd onderduikersadres in de oorlog.

U kunt uw aanvraag doen bij mevrouw Alie Hemrica-Veenstra, koster van de Grote Kerk T: (06) 839 653 97 of door een e-mail te sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (bij geen gehoor: T: (0512) 51 70 21, secretaris van de Werkgroep Grote Kerk F. Wijngaarden).

Activiteiten Open Grote Kerk in de zomerperiode van 2022

De Grote Kerk is van 2 juli t/m 17 september op zaterdagmiddagen geopend van 13:30 tot 17:00 uur. Tijdens deze periode zijn er twee tentoonstellingen en elke zaterdagmiddag vanaf 16:00 uur orgelspel.

Resultaten foto uitdaging “Het Goede Groene Leven”

Van 9 juli tot en met 23 juli 2022 kunt u de resultaten van deze foto uitdaging op zaterdagmiddagen in de Grote Kerk bekijken. Het is al weer een hele tijd geleden dat leden van de Protestantse Gemeente Drachten werden uitgedaagd om via een foto inzending hun visie op het Goede Groene Leven weer te geven. In verband met Covid-19 moesten we ons wat betreft de presentatie beperken tot een videoclipje dat via https://youtu.be/ZS6pAny1Neg is te bekijken Het is fijn dat we nu weer in de gelegenheid zijn om de resultaten, een achttal foto’s, fysiek te bekijken.

Kunstwerken Jentsje Popma

Van 30 juli tot en met 17 september hebben we het voorrecht om kunstwerken van de bekende Friese kunstenaar Jentsje Popma ten toon te stellen. Het betreft tekeningen, beelden en muurreliëfs, ontwerpen voor glas in lood ramen en schilderijen. Een aantal kunstwerken worden ons vanuit particuliere collecties beschikbaar gesteld en een aantal kunstwerken zijn beschikbaar voor verkoop.

Jentsje Popma doneerde in 2015 zijn atelier en al zijn kunstwerken aan Stifting Nijkleaster, die streeft naar een protestants klooster in Jorwert of omgeving. Bijgevolg zullen de opbrengsten uit de verkoop van kunstwerken ten goede komen aan deze stichting. Via activiteiten rondom deze tentoonstelling hopen we de band tussen de Protestantse Gemeente van Drachten en de Stifting Nijkleaster te versterken.

De volgende activiteiten worden daarom rond deze expositie georganiseerd:

30 juli om 15:00 uur Officiële opening van de expositie van Jentsje Popma.
10 augustus om 20:00 uur Lezing ds. Hamoen over Jentsje Popma.
16 augustus om 20:00 uur Lezing ds. Wagenaar over Nijkleaster
28 augustus om 11:00 uur Eredienst in de Grote Kerk rondom het schilderij “De Wolk”
4 september om 16:00 uur Muziekvoorstelling “Tusken lân en wetter” (geïnspireerd door het werk van Jentsje Popma).

Daarnaast proberen we rond 10 augustus een Kleasterkuier te organiseren hetgeen betekent dat we met een groep gemeenteleden vanuit de PGD willen deelnemen aan een bezinningsbijeenkomst in Jorwert. (die daar trouwens elke woensdagmorgen vanaf 9:30 wordt gehouden, zie website: https://nijkleaster.frl/woensdagmorgen-kleaster-kuier/ ).

Orgelbespelingen tijdens Open Grote Kerk in de komende zomerperiode

Theun van der Werff is er wederom in geslaagd om een programma van halfuur concertjes op te stellen waar we in de periode van 2 juli tot en met 17 september, telkens van 16:00 tot 16:30 van kunnen genieten. De volgende musici zullen dan een uitvoering geven:

2 juli Annekor Top Grootegast
9 juli Klaas van Marrum Drachten
16 juli Hans Dorsman Drachten
23 juli Pieter de Jong Drachten
30 juli Rein A. Ferwerda Drachten
6 augustus Peter Bax (orgel/cello en piano) Drachten
13 augustus Jellegeert Postma Pieterzijl
20 augustus Riemke Dijkstra Opeinde
27 augustus Kees Zwaan Drachten
3 september Jo Hoekstra Drachten
10 september Marieke v.d. Meer Hardegarijp

Namens Taakgroep Cultuur Grote Kerk Drachten:
Aukje de Bildt en Ad Vermeulen (T:0613621599)

Vrijdag 1 juli wordt het Hillebrandorgel bespeeld door: Everhard Zwart
Aanvang: 20:00 uur | Entree: € 8,00

Fetsje en Edmay koken met plezier: Há, er wordt weer gekookt en gegeten in het inloophuis

Wat hebben ze de laatste jaren het inloophuis, elkaar en ook de warme maaltijden gemist. Maar sinds eind januari jl. staat de deur van het inloophuis weer open. Ook wordt er weer als vanouds twee keer per maand een warme maaltijd gekookt. Door ons team van zeven kookvrijwilligers wordt er beurtelings in tweetallen heerlijk gekookt. En reken maar, dat er flink gegeten wordt! De bezoekers zetten een of twee weken eerder hun naam op een lijst, zodat de koks weten hoeveel eters er komen.

Elke tweede en laatste zaterdag van de maand staat er om 17.00 uur een maaltijd op het programma. Inloophuis ’t Centrum is gevestigd in de achterzaal van de Grote Kerk aan De Drift, hoek Zuidkade te Drachten. De openingstijden zijn van 14.00-17.00 uur en twee keer in de maand langer in verband met een warme maaltijd.

René Klaassen

Samen genieten van een heerlijke warme maaltijd