Misschien

De beroemde Italiaanse astronoom Galilei (1564-1642) liep in zijn tijd ook al tegen de absurditeit van sommige meningen aan. Hij had zelf een (de 1e?) telescoop gebouwd, had daarmee naar de planeet Jupiter gekeken en was tot de conclusie gekomen dat er vier manen om Jupiter draaiden. Gewoon, omdat hij ze gezien had. Maar in zijn tijd geloofden de kerkelijke hotemetoten nog dat de aarde in het middelpunt stond van ons zonnestelsel en dat dus alles om de aarde draaide. Ook de zon en de andere planeten. Zij meende dat het zo in Genesis stond.
Maar ja, Galilei zag vier stippen om Jupiter draaien en dus niet om de aarde. Op een gegeven moment maakte hij zijn ontdekking bekend en toen ontstond er tumult. Galilei was een ketter want hij trok de officiële leer van de kerk in twijfel.
Galilei, overtuigd als hij was van zijn wetenschappelijke ontdekking, nodigde de prelaten uit om door zijn telescoop te komen kijken. Dan konden zij met eigen ogen de manen van Jupiter zien. Maar dat deden de prelaten niet, dat was niet nodig volgens hen, zij wisten wel hoe de kosmos in elkaar zat. En dus keken zij niet met eigen ogen.
Tegenwoordig heb je mensen die het bestaan van het covidvirus ontkennen. Medici zeggen tegen die mensen: ‘Kom dan bij mij op de IC kijken.’ Of: ‘kom dan bij ons in het laboratorium kijken door de microscoop ‘. Maar net als de prelaten in de tijd van Galilei doen zij dat niet want zij weten dat het covidvirus niet bestaat. Hoe dan? Nou, gewoon.
En wij maar denken dat wij nu in de 21e eeuw alle bijgeloof achter ons gelaten hebben. Dat wij nu allen verlicht zijn door de wetenschap. Nee dus. Hoe kan dat toch? Wij breken er ons hoofd over maar snappen het niet. De mens blijkt weer eens een wonderlijk wezen. De ratio is een keuze. En vaccinatie bij een epidemie niet een vanzelfsprekendheid.
Ouders, geef uw kinderen op jonge leeftijd een telescoopje. Of een microscoop. Leer ze spelenderwijs dat kijken en meten is weten. Hun verwondering over de schepping zal er niet minder om zijn. Integendeel. Maar dan leren zij in elk geval dat zelf kijken heel belangrijk is. Misschien kunt u ze zo behoeden voor absurde meningen die nergens op gebaseerd zijn.
Misschien...
René Romijn