Zoeken naar verbondenheid 5
De verlengde lockdown, die afgelopen 12 januari is afgekondigd, vraagt veel van ons uithoudingsvermogen en onze manier van omgaan met elkaar. Niet gemakkelijk. Af en toe denk je: wanneer kunnen we weer iets doen om onze verbondenheid te voelen? Als kerkelijke gemeenschap zijn we toch betrokken op elkaar en willen we elkaar graag af en toe ontmoeten. Maar voorlopig zit dat er nog niet in. Zeker niet in grote aantallen.
Daarom proberen we door middel van een telefoontje, een bezoekje van maar één persoon wat contacten te onderhouden. Dat kan ons al het gevoel geven: we worden niet vergeten.
De mensen die zich hadden opgegeven om bezoekjes te willen doen, hebben al veel contacten gelegd. Mocht u een bezoekje willen hebben, dan komen we graag naar u toe. U kunt een mailtje sturen of bellen naar onderstaand mailadres/telefoonnummer.
Ook is de minibieb geïnstalleerd. We hebben al een aantal boeken van bezoekers gekregen. Het is de bedoeling dat wie een boek brengt, er ook een mee terug mag nemen. Tegelijk is de minibieb als hij open is, ook een plaats van ontmoeting. We weten nu nog niet wanneer de minibieb open kan. Dit natuurlijk in verband met de nieuwe lockdown, die tot 9 februari is afgesproken. Wat er daarna gebeurt, moeten we afwachten. Zodra we meer weten, hoort u dat uiteraard van ons.
Ondertussen hebben negen mensen zich opgegeven om te willen breien of haken. Er is een mevrouw die een groot aantal bollen wol in bezit heeft en deze graag wil gebruiken voor het maken van dekens/kleren voor mensen in landen van Oost-Europa. Ze zoekt daarvoor mede-breiers en -hakers. Zie de website https://www.komoverenhelp.nl/
U kunt zich opgeven voor de activiteiten via een mailtje, een telefoontje of een briefje bij Aukje de Bildt, De Nova Cura 51, 9207 BP Drachten, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 06 - 300 20 925. En tegelijk vragen we u of we dan uw mailadres mogen gebruiken om u antwoord te geven.
Misschien kent u mensen, die ook graag mee zouden willen doen of een bezoekje willen hebben? Wilt u hen dan ook dit artikeltje laten lezen of doorgeven?
Hartelijke groeten,
Bert en Marijke Brouwer, Aukje de Bildt.

Actie Kerkbalans 2021
Deze maand wordt de actie Kerkbalans weer gehouden. Voor nadere informatie verwijs ik u naar ‘PG Drachten bestuurlijk’ in de Geandewei of het nieuws van het College van Kerkrentmeesters op de website van PGDrachten.
Er zijn belangrijke aanpassingen die verband houden met Corona.

Hartelijk dank voor uw aandacht.
Henk Tiegelaar

Videostreamteam: Ook iets voor u?
In het kader van de experimentele samenwerking tussen de Taakgroep Erediensten en een enthousiast streamteam zijn inmiddels 11 erediensten live via YouTube uitgezonden. Technisch hebben we regelmatig kleine verbeteringen kunnen doorvoeren. Een kwetsbare schakel in het experiment blijft de omvang van het streamteam. Graag zouden we dit tot 10 personen willen uitbreiden zodat we eens in de 5 weken een beroep op een stream duo hoeven te doen.
Om belangstellenden een indruk te geven wat er nodig is om te kunnen streamen organiseren we op zaterdag 23 januari vanaf 14:00 een voorlichtingsbijeenkomst in de Grote Kerk van Drachten. Afhankelijk van de belangstelling zal deze ca. 1,5 uur duren. We hopen dan ook duidelijk te maken dat streamen niet iets is dat exclusief voor mannen is weggelegd dus daarom langs deze weg ook een nadrukkelijke oproep aan dames om deze voorlichtingsbijeenkomst bij te wonen.
Hartelijk welkom op zaterdag 23 januari om 14:00 uur in de Grote Kerk van Drachten
Meldt uw deelname aan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Via dit mailadres kunt u zich ook aanmelden, indien u voorafgaand aan een eredienst, een link wil ontvangen om de dienst live te kunnen volgen. Eenmalig aanmelden is voldoende. U ontvangt dan ca. 10 minuten voor aanvang van een eredienst via de mail een link naar YouTube.
Namens het Streamteam
Ad Vermeulen

Een nieuwjaarswens vanuit de Werkgroep Grote Kerk
In 1909, dus inmiddels 112 jaar geleden, schreef E.M. Foster een boek met de titel: “The Machine Stops”. Het boek beschrijft een wereld waarin mensen in hun eentje moeten leven in cellen onder de grond omdat samenleven op het aardoppervlak en rechtstreeks persoonlijk contact niet meer mogelijk is. Hierdoor kunnen de mensen alleen nog via “blauwe schermpjes” met elkaar communiceren.
Nu, 112 jaar later, lijkt het verhaal profetisch: We zijn gedwongen om via een beeldscherm van thuis uit te werken, we doen onze bestellingen online. We moeten veel van onze contacten beperken tot videogesprekken en we zijn zelfs genoodzaakt om onze kerkdiensten via een livestream te verzorgen.
Het is geweldig dat we deze technische middelen hebben om met elkaar in contact te blijven maar echt contact is onvervangbaar.
Daarom spreken we als Werkgroep Grote Kerk de wens uit dat 2021 een jaar mag worden waarin de vruchten van techniek en wetenschap tot een hulpmiddel mogen worden om ons te ondersteunen in betrokkenheid op elkaar, maar dat we ook zo snel mogelijk weer direct met elkaar in contact kunnen treden.
Namens de Werkgroep Grote Kerk
Ad Vermeulen,

Omzien naar elkaar
Namens de Grote Kerk sturen we graag een kaartje bij ziekte, overlijden, jubilea of een andere gelegenheid.
Als u iemand kent die hiervoor in aanmerking komt, kunt u dit doorgeven aan Rinskje van Marrum T: 0512 51 11 02 of aan Gea Klaassen T: (0512) 52 43 65 E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.