Een nieuwjaarswens vanuit de Werkgroep Grote Kerk
In 1909, dus inmiddels 112 jaar geleden, schreef E.M. Foster een boek met de titel: “The Machine Stops”. Het boek beschrijft een wereld waarin mensen in hun eentje moeten leven in cellen onder de grond omdat samenleven op het aardoppervlak en rechtstreeks persoonlijk contact niet meer mogelijk is. Hierdoor kunnen de mensen alleen nog via “blauwe schermpjes” met elkaar communiceren.
Nu, 112 jaar later, lijkt het verhaal profetisch: We zijn gedwongen om via een beeldscherm van thuis uit te werken, we doen onze bestellingen online. We moeten veel van onze contacten beperken tot videogesprekken en we zijn zelfs genoodzaakt om onze kerkdiensten via een livestream te verzorgen.
Het is geweldig dat we deze technische middelen hebben om met elkaar in contact te blijven maar echt contact is onvervangbaar.
Daarom spreken we als Werkgroep Grote Kerk de wens uit dat 2021 een jaar mag worden waarin de vruchten van techniek en wetenschap tot een hulpmiddel mogen worden om ons te ondersteunen in betrokkenheid op elkaar, maar dat we ook zo snel mogelijk weer direct met elkaar in contact kunnen treden.
Namens de Werkgroep Grote Kerk
Ad Vermeulen,