Wat doet de Stichting Vrienden van de Grote Kerk Drachten met haar donatiegelden?

Deze vraag wordt het bestuur met enige regelmaat gesteld en daarom is het goed hier helderheid over te verstrekken. In het beleidsplan van de stichting, die op 1 september 2010 is opgericht, wordt het doel als volgt verwoord: de Stichting Vrienden van de Grote Kerk te Drachten is in het leven geroepen tot behoud en restauratie van de Grote Kerk als historisch (de Grote Kerk is Rijksmonument) gebouw en als ruimte voor religieuze, culturele en maatschappelijke activiteiten ten dienste van de samenleving, zonder winstoogmerk. De stichting tracht dat doel te bereiken door het verlenen van financiële ondersteuning aan de instandhouding, restauratie en gebruik van de Grote Kerk. Het bereiken van de beoogde doelstellingen wordt verwezenlijkt door het werven van donaties, giften, subsidies, sponsorbijdragen en degelijke.

Concreet heeft de stichting een flinke bijdrage geleverd aan fondswerving voor de restauratie en renovatie van het kerkgebouw in 2015. Jaarlijks lost de stichting een deel van de lening af bij de CVK die is aangegaan voor de realisatie van de nieuwe keuken. Daarnaast ondersteunde de stichting tal van activiteiten die hebben plaatsgevonden in de Grote Kerk, zoals vrijwilligersavonden, exposities en concerten en de uitgave van enkele boekwerken mede mogelijk gemaakt.

In 2021 heeft de stichting heeft een aantal projecten bekostigd:

  • Het sarcofaagdeksel is gelijmd en zou schuin moeten komen te staan; de kosten van deze voorziening zijn voor rekening van onze stichting.
  • Het boek nieuwe voorspelen en begeleiding bij het nieuwe liedboek bestemd voor de organist is aangeschaft.
  • Voor de streaming is apparatuur aangeschaft, o.a. een videomixer om beelden in elkaar over te laten vloeien.

Wilt u ook donateur worden van Stichting Vrienden van de Grote Kerk Drachten, dat kan al voor een bedrag van € 25,-. U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Secretaris Stichting Vrienden van de Grote Kerk,
Andries Riedstra,